Elbilar

Elbilar har många fördelar

En påtaglig fördel är att elmotorn är betydligt mer effektiv än förbränningsmotorer och håller samma vridmoment från stillastående upp till högt varvtal. Det innebär att föraren utnyttjar fordonets alla hästkrafter redan från start. Beroende på drivlina, är räckvidden upp mot 450 km för helelektriska bilar. Denna räckvidd täcker körsträckan för de flesta vardagssysslor, då statistik visar att 90 procent av svenskarna kör mindre än 10 mil om dagen.

Elbilar går renare och tystare

Säg farväl till brummande motorer och hög bullernivå i kupén, då elmotorn har en mycket låg ljudnivå. För varje körd kilometer med elbil släpps det genomsnittligen ut 61 gram CO2 om elen producerats på konventionellt sätt, laddas batteriet med el producerad från vatten eller vind minskar uppsläppet ytterligare. Motsvarande för dieselbil är 130 gram CO2 och för en bensinbil 157 gram CO2. Alltså släpper elmotorn ut mindre än hälften CO2 jämfört med en förbränningsmotor.

Vad är det för skillnad mellan en elbil och en laddhybrid?

En laddhybrid, eller som den också kallas; plug-in-hybrid, har två motorer: en förbränningsmotor som går på bensin eller diesel samt en elmotor. Laddhybrider har precis som elbilar ett batteri som kan laddas från elnätet, men batteriet räcker inte lika långt som det i de renodlade elbilarna. Vanligt med en laddhybrid är att du når 3-10 mil på el och resterande räckvidd hämtas från det andra bränslet. Därifrån kan du å andra sidan få ut ytterligare 50 mils räckvidd (beroende på tankens storlek). Det gör att många än sålänge föredrar laddhybriden, då de får en bra total räckvidd, och att det fortfarande är enklare att hitta en traditionell bensinmack än att hitta en laddstation för elbilen.

Mindre underhåll med elbil

Elbilen har cirka 30 procent färre rörliga delar, vilket resulterar i att bilen inte kräver lika mycket underhåll som en motsvarande bil med förbränningsmotor. Detta innebär ett mindre omfattande serviceprogram när bilen väl är på verkstaden, och slutligen lägre servicekostnad.

Bonus malus gynnar elbilar

Bonus malus betyder på latin "bra dåligt", vilket kortfattat innebär att bilar med låga utsläpp premieras, medan bilar med höga utsläpp bestraffas. I juli 2018 togs den femåriga befrielsen av miljöbilars fordonskatt bort, och ersattes av en bonus för bilar med mycket låga utsläpp. För bilar som drivs uteslutande på el (0 g CO2/km) är den högsta bonusen 60 000 kronor. Denna bonus minskar linjärt ner till 10 000 kr för bilar som släpper ut 60 g CO2/km. Premien betalas ut av Transportstyrelsen sex månader efter att bilen registrerats.

Välkommen in till någon av Hedin Bils anläggningar för att uppleva vårt sortiment av laddhybrider och miljöbilar . Vi har många miljöbilar tillgängliga för omedelbar leverans.

Laddhybrider

Här har vi samlat alla våra laddhybrider på ett och samma ställe. Läs mer om tekniken, räckvidd samt förmånerna med att köra en laddhybrid.

Läs mer om laddhybrider

Miljöbilar med låga utsläpp

Elbilar och laddhybrider med god räckvidd - här har vi samlat alla våra miljöbilar

Läs mer om miljöbilar

Laddboxar

Funderar du på att ha en laddbox hemma till el- eller laddhybridbilen? Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren, vårt utbud av laddboxar samt information om laddboxinstallation.

Läs mer om våra laddboxar