Företagsförsäljning

Nya regler för tjänstebilar från och med 1 juli 2021

Riksdagen har nu klubbat igenom förslaget på att höja förmånsvärdet på tjänstebilar. Syftet är att förmånsvärdet bättre ska motsvara kostnaden för en privatägd bil.

Vad innebär det för dig som redan har en tjänstebil eller registrerar en bil i trafik innan 1 juli?

Du som redan har en tjänstebil påverkas inte av dessa nya regler. Den nya lagändringen påverkar endast bilar som registreras i trafik efter 1 juli 2021.

Vad innebär det för dig som funderar på att skaffa tjänstebil?

Nyregistrerade förmånsbilar blir i genomsnitt 25 % dyrare från och med 1 juli. Störst blir höjningen för bilar som kostar mellan 250 000 och 350 000 kronor, där ökningen ligger omkring 30 %. Däremot kommer bilar som har ett förmånsgrundande pris som är högre än 650 000 kr få ett sänkt förmånsvärde och därmed också lägre förmånsbeskattning jämfört med tidigare regler.

Elbilar har redan ett förmånsgrundande pris som är justerat för att matcha jämförbara bilmodeller utan miljöbilsteknik. Därför är deras förmånsgrundande pris lägre än bilens inköpspris, vilket innebär att elbilen ofta får ett förhöjt förmånsvärde även om den kostar över 650 000 kr.

Så beräknas förmånsvärdet

Det totala förmånsvärdet för en tjänstebil är en sammanslagning av fyra olika delar; prisbasbeloppsdelen, räntedelen, prisdelen och fordonsskattedelen. Ändringen som träder i kraft 1 juli 2021 innebär att det prisrelaterade- och ränterelaterade beloppet påverkas.

• Det ränterelaterade beloppet ska beräknas till bilmodellens nybilspris multiplicerat med summan av 70 % av statslåneräntan och 0,01.

• Det prisrelaterade beloppet ska beräknas till 13 % av bilmodellens nybilspris.

Låt våra experter hjälpa dig!

Oavsett om du är ute efter nya transportbilar till firman, eller söker din nästa bil som tjänstebilsförare finns vår företagsförsäljning här för att ge råd och guidning på vägen.

Våra duktiga säljare har lång erfarenhet av allt ifrån att leverara över 100 tunga lastbilar till en åkeriverksamhet, till att hjälpa en resande säljare att hitta den perfekta tjänstebilen för 7,5 prisbasbelopp.

Vi vill ge dig det bästa av flera världar. Vi har fler bilmärken att erbjuda jämfört med någon annan återförsäljare, och kombinerat med den bästa rådgivningen hittar vi det som passar just dig och ditt företag.

Hos oss får du både expertråd, och ett stort utbud med leveransklara bilar. Tveka inte att kontakta oss om du har några funderingar eller vill få stöttning i ditt köp av bil! Välkommen att kontakta oss - vi finns här för dig! Du hittar din närmaste anläggning här .

Finansiering för företag

Är du tjänstebilsförare, småföretagare eller vagnparksansvarig på ditt företag? Oavsett vilket står våra företagsrådgivare till tjänst för allt som har med ditt företags fordon att göra. Självklart har vi också lång erfarenhet av att hitta rätt finansiering för er.

Läs mer

Smartare bilägande med Hedin Bil Serviceavtal

Att teckna ett serviceavtal för din bil är ett smart val. Det är både förmånligt, tryggt och gör din vardag med din bil lite smidigare. Du betalar en fast låg kostnad månadsvis och behöver inte oroa dig för eventuella prisökningar.

Läs mer om serviceavtal