Laddbox - ladda din elbil hemma

Vanliga frågor kring att ha laddbox hemma

Fler och fler har börjat fundera på att byta till en elbil, men hur fungerar det egentligen med laddningen? Vad behöver man tänka på för att ladda så säkert smart som möjligt hemma? Det och några andra vanliga funderingar försöker vi besvara här.

Laddas bilen smartast och säkrast hemma med laddbox?

Det går att ladda bilen via ett vanligt uttag – dock är det inte att rekommendera mer än i enstaka fall.  Vanliga vägguttag är inte anpassade för den höga belastningen som laddning av en elbil innebär och det innebär en risk för värmeutveckling och i värsta fall kan en brand uppstå. Elsäkerhetsverket har tagit fram riktlinjer för hur man bör ladda sin bil hemma och deras rekommendation är att använda en laddbox.

Vad är en laddbox och vilka funktioner har den?

En laddbox är en elinstallation och ett uttag som är anpassat för laddning av elfordon. Den är utvecklad för att klara hög belastning under en längre tid och är därmed en säkrare laddningsmetod för din bil. Dessutom kan man ladda med högre effekt vilket gör att laddningen går snabbare jämfört med ett vanligt uttag.

Många av laddboxarna är dessutom smarta och uppkopplade vilket gör att den till exempel sköter lastbalanseringen per automatik och loggar förbrukningen som är kopplad till din bil.

Var köper man en laddbox och hur får man den installerad?

I Hedin Bils sortiment har vi laddboxar av flera olika modeller som matchar vårt breda sortiment av elbilar och dina behov. Vi säljer alla laddboxar i ett monterat och klart-paket där installation av boxen ingår och utförs av en certifierad elinstallationsfirma.

Ladda hemma-bidrag för installation av laddbox – vad är det och hur får man det?

Regeringen har beslutat att ge ett ekonomiskt stöd till privatpersoner med egen fastighet som installerar laddstationer i anslutning till hemmet. Bidraget är på 50 % (max 10 000 kr) av kostnaden för inköp och installation. Man ansöker om bidraget på egen hand på Naturvårdsverket hemsida senast sex månader efter installationen har slutförts. Det finns även stöd att ansöka om för företag, organisationer och bostadsrättsföreningar. För mer information besök www.naturvardsverket.se .

Laddning längs vägen

Hemmet är oftast den mest självklara laddningspunkten men behöver man ladda sin bil längs vägen så finns det idag ett nät av laddstationer runt om i landet som kontinuerligt utökas i antal.

Laddhybrider

Här har vi samlat alla våra laddhybrider på ett och samma ställe. Läs mer om tekniken, räckvidd samt förmånerna med att köra en laddhybrid.

Upptäck våra laddhybrider

Elbilar

Vi har Sveriges största sortiment av elbilar. Med lång räckvidd och lågt förmånsvärde är elbilar hetare än någonsin. Se hela utbudet och läs mer om elbilar.

Upptäck våra elbilar