WLTP - så påverkas fordonsskatten

Vad är WLTP?

WLTP är en ny beräkningsmodell för fordonsskatt som trädde i kraft från 1 januari 2020. Som en konsekvens får många personbilar och transportbilar höjd fordonsskatt om de registreras efter årsskiftet.

Högre utsläppsvärden med WLTP

I och med dagens utveckling och teknik för bilar och körförhållanden har EU utvecklat en ny beräkningsmodell att mäta bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp från fordon som kallas WLTP –Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure. Det handlar om att beräkna utsläpp och förbrukning som återspeglar verklig körning bättre än den tidigare mätmetoden (NEDC). Bland annat omfattar testet fler accelerationer och inbromsningar, pågår under längre tid och tar hänsyn till olika temperaturer samt bilens vikt med extrautrustning. Med WLTP blir utsläppsvärdena mer rättvisande, men i många fall också högre än med den tidigare metoden, NEDC.

Bränsleförbrukning, utsläpp och fordonsskatt

Det finns en koppling mellan bränsleförbrukning, utsläpp och fordonsskatten. Skatten beräknas utifrån hur stora utsläpp ett fordon ger upphov till. Ett nytt skattesystem infördes 1 juli 2018 som kallas bonus-malus. Förenklat innebär det att bilar som släpper ut mer får en högre fordonsskatt, medan bilar med lägre utsläpp får en bonus. Från och med 2020 kommer fordonsskatten att baseras på WLTP-värden – och detta leder till att många bilmodeller får högre fordonsskatt om de registreras efter årsskiftet. 

Så oavsett om du funderar på en bil som drivs av bensin, diesel eller el, en stor familjekombi eller en liten bil för dig som bor i stan. En sak förändras inte – vi på Hedin Bil hjälper dig hitta rätt bil, till rätt pris – levererad vid rätt tidpunkt. Låt oss hjälpa dig göra ett smart bilköp! 

Kontakta din säljare för mer information, hitta närmsta anläggning här.

Filter
Stäng filter
Rensa filter
Fordonstyp0
Märke0
Modell0
Försäljningspris0
Årsmodell0
Färg0
Miltal0
Växellåda0
Drivning0
Drivmedel0
Säten0
Hästkrafter0
Kaross0