Hedin Bil Historia

ALLT BÖRJADE 1985 I BORÅS

Familjeföretaget Hedin Bil grundades av far och son, Ingemar och Anders Hedin. Det hela började 1985 när Philipsons bilanläggning i Borås förvärvades. Det finns en mycket lång och gedigen samlad erfarenhet inom bilbranschen i familjen Hedin. Ingemar Hedin började redan i mitten av 1950-talet som bilförsäljare och har sedan dess innehaft många ledande befattningar i olika bilföretag. Anders Hedin har även en lång och obruten bana inom bilbranschen som företagsledare och VD med start redan i början på 1980-talet.

ingemar

1990-TALET

Expansionen startade

 

1990
förvärvade Philipson Halmstad och 1992 invigde vi den helt nybyggda bilanläggningen.

1995
förvärvade Philipson Helsingborg och Ängelholm samt Philipson Lastbilar i Halmstad.

1998
förvärvade fastighets- och byggbolaget K.I. Andersson Bygg AB i Borås.

1999
förvärvade Philipson Göteborg, Alingsås och Kungsbacka. En stor och omfattande ombyggnation av huvudkontoret på Mölndals vägen påbörjades

 

1990_tid

 

 

2000-TALET

12 nya varumärken infördes och 14 bolag och fastigheter förvärvades

2001
förvärvade Aktiv Bil AB, Hisings Backa, som då var återförsäljare för Nissan. Vår nya Mercedes-Benz-anläggning återinvigdes hösten 2001.

2002
återinvigdes vår nyrenoverade anläggning i Alingsås.

blev återförsäljare i Västsverige av den nya ”citybilen” smart.

2003
förvärvade Daimler-Chryslers återförsäljarverksamhet i Göteborg som bestod av Mercedes-Benz försäljning och verkstad i Hisings-Kärra samt Chrysler och Jeeps försäljning och verkstad i Åbro/Mölndal.

2004
förvärvade Bilstudion Göteborg AB:s återförsäljarverksamhet för Chevrolet i Göteborg.
Tecknade även återförsäljaravtal med Cadillac Sverige AB (Cadillac, Chevrolet, Corvette).

förvärvade Stjärnhuset Bil AB i Kristianstad. Genom förvärvet blev vi återförsäljare för Mitsubishi.

2005
öppnade Göteborgs Begagnat Center I Åbro/Mölndal, bredvid US Center.

förvärvade Bilforum i Uddevalla AB:s verksamhet. Därmed expanderade vi med ytterligare fyra filialer: Uddevalla, Trollhättan, Strömstad och Vara.

avyttrade I.A. Hedin Fastighet AB samtliga aktier i fastighetsbolaget KIA Fastighet AB.

förvärvade Klintberg & Way AB:s Göteborgsverksamhet i Åbro/Mölndal.

2006
förvärvade Bilexa i Göteborg AB, en lokal återförsäljare av Mitsubishi och Citroën.

förvärvade Philipson Uppsala Bil AB:s verksamheter i Uppsala och Enköping.

2007
undertecknade ett återförsäljaravtal med KIA Motors Sweden AB.

tog över Thituson Bil AB:s verksamheter i Linköping, Jönköping, Anderstorp, Ljungby och Värnamo. Med förvärvet tillkom ytterligare ett varumärke, Land Rover.

2008
förvärvade inkråmet i det konkursdrabbade Uno Asplunds Bil AB i Borås.

2009
undertecknade ett återförsäljaravtal med Renault.

totalrenoverade vår grannfastighet på Mölndalsvägen och 2010 invigdes nya Transport bilscenter.

 

200tal_historia

 

 

2010-TALET

25 framgångsrika år

2010
förvärvade Scanauto i Göteborg AB och Andersson Auto i Varberg AB.

förvärvade Bra Bil AB:s försäljnings- och verkstadsrörelse avseende Renault i Tagene (Göteborg).

övertog Mercedes-Benz tunga lastbilsverksamhet i Hisings Kärra.

2011
återinvigde de renoverade anläggningarna Tagene, Vara, Anderstorp och Ljungby.

invigde de nybyggda anläggningarna i Borås, Kungsbacka och Varberg.

2012
invigde vår nya anläggning I Uppsala.

genomförde en omstrukturering av koncernen – och en sammanslagning av Hedin Uppsala Bil AB och Hedin Helsingborg Bil AB gjordes.

invigde vårt nya huvudkontor i Mölndal (mittemot det gamla).

invigde vårt AMG Performance Center och Mercedes-Benz Företagscenter i Sisjön.

2013
införde Abarth som ett nytt varumärke i koncernen, samtidigt som återförsäljaravtalet med Suzuki avslutades till följd av för låg volym hos märket.

byggde om vår Mercedes-Benz-anläggning för person-, transport-, och tunga bilar i Hisings Kärra och återinvigde i oktober.

förvärvade I.A. Hedin Fastighet AB tre fastigheter som är till för externa hyresgäster.

förvärvade Svenska Bils verksamhet i Stockholm i oktober månad, med officiellt övertag 1 januari 2014.
Fyra bilanläggningar adderades och ett nytt dotterbolag skapades i Hedin Bil-koncernen: Hedin Stockholm Bil AB.

förvärvade Opel i Malmös fastighet samt tillhörande konkursbo. Opel Black Box öppnades i januari 2014 och Opel tillfördes som ett nytt varumärke i koncernen.

2014
var det mest händelserika året i koncernens snart 30-åriga historia! Tre företagsförvärv, ett delägarskap i nytt bolag, en sammanslagning av delägda bolag, totalt 9 nya förvärv av bilanläggningar, två nybyggda bilanläggningar samt en ombyggd befintlig bilanläggning.

förvärvade börsnoterade hyrbilsbolaget Mabi Rent AB. Bolaget bedriver verksamhet i Sverige och Tyskland.

tillträdde vår rörelsefastighet i norra Stockholm (Akalla). Fastigheten ägs av Hedin Akalla Fastighet AB.

förvärvade Klintberg och Way AB (KW Parts) General Motors North American Vehicles och MOPAR:s (Chrysler, Jeep, Dodge) auktoriserade reservdelsdistributör samt Europas största reservdelsgrossist av amerikanska bildelar. Bolaget opererar innevarande år i 37 länder med huvudkontor i Sverige.

startadeKlintberg och Way AB ett nytt dotterbolag: KW Wheels AB, ett grossistföretag för däck och fälgar med kontor/lager i Tuve, Göteborg.

förvärvade i september fyra av Bil Partners bilanläggningar i syd: Malmö Jägersro, Malmö Burlöv, Lund och Trelleborg. I och med förvärvet välkomnade vi Subaru som nytt varumärke.

förvärvade Anders Hedin Invest AB resterande 71 % av aktierna i Car to Go Sweden AB. Grundat 2010 driver bolaget konceptet CarPlus, som innebär att man köper privatleasing av bil via nätet.

förvärvade Citroëns bilanläggning Citroën Center i Spånga.

genomförde en sammanslagning av Consensus Asset Management AB (Consensus) och Thenberg och Kinde Fondkommission AB. Consensus är en fondkommissionär med huvudkontor i Göteborg som är verksam inom kapitalförvaltning, corporate finance och tjänstepensioner.

gick Anders Hedin Invest AB in med en 16,6 % ägarandel i Lasingoo Sverige AB, en branschägd online-portal för bokning av servicetjänster för i första hand personbilar.

färdigställde två nya anläggningar i Helsingborg samt Ängelholm. Helsingborg, som invigdes 11 december 2014, består av en 5 500 kvm stor Transport- och Lastbilsanläggning. Den nya anläggningen i Ängelholm invigdes i början av 2015.

byggde om vår anläggning i Värnamo, 320 kvm byggnation gav 800 kvm större bilhall, tack vare god planering och omstrukturering av befintlig verksamhet.

2014-2015
bygger vi om och bygger till ca 15 000 kvm på vår befintliga fastighet i Stockholm, Akalla. Anläggningen i Segeltorp byggs även om och till.

2015
kommer en fullserviceanläggning i Jönköping på ca 22 000 kvm uppföras, och den kommer innefatta person-, transport- och lastbilar. Denna anläggning ersätter befintlig anläggning i Jönköping.

I januari invigs en ny anläggning i Ängelholm.

En fullserviceanläggning i Jönköping på ca 22000 kvm kommer att uppföras. Den kommer att innefatta person-, transport- och lastbilar. Anläggningen ersätter befintlig anläggning i Jönköping.

Förvärv av rörelsefastighet i Kista, Stockholm för att öppna ett transportbilscenter.

Den 13 mars invigs en ny anläggning i Värnamo.

Under april månad startar KW Cars sin verksamhet.Den 23 maj invigs DS Store, ny konceptbutik för premiummärket DS i Akalla, Stockholm.

Förvärvar genom Klintberg & Ways dotterbolag, KW Wheels AB, 70 % i Techno Tire AB med försäljning av hjul via internet.

Förvärv av Dawa Däck AB genom dotterbolaget Klintberg & Way.

Koncernens 43:e anläggning och Klintberg & Ways första öppnar i Göteborg, med försäljning av amerikanska bilar, tillbehör och tuningprodukter

Blir återförsäljare till Renault och Dacia i Halmstad

2016
Förvärvar Klasén Bil i Halmstad

Förvärvar BIVA AB´s verksamhet i Karlskoga, Norrköping, Linköping, Örebro och Uppsala. Förvärvet innefattar också Bilcity i Kristianstad

I.A. Hedin Bil AB har ingått avtal med Bilia AB för att överta Fordverksamheten i Göteborg samt att etablera Fordanläggningar i Kungsbacka, Stockholm och Nacka

2017

 • Rörelseöverlåtelsen av Bilias Fordverksamhet i Stockholm genomförs i januari.
 • Förvärvar ANA Motorcentrums anläggningar i Trollhättan och Lysekil i maj månad.
 • Förvärvar PCB Västsverige AB, återförsäljare av Porsche i Borås, Göteborg och Linköping. Porsche välkomnas som nytt varumärke i koncernen.
 • Förvärvar i juni 51 % av aktierna i Tuve Bygg Holding AB.
 • Förvärvar i september Miklagruppen (tidigare Bavaria Nordic AS) med dotterbolagen Bavaria Norge AS, Bavaria Bil AB, Swabia AS, KC Motors AB, samt GS Bildeler AS. Miklagruppen är återförsäljare av BMW, MINI och Porsche med placering i Sverige och Norge.
 • Blev i oktober utsedda av FCA International Operations som ansvarig för import av FCA varumärkena Dodge och RAM till Europa.
 • Förvärvar i oktober Mercedes- Benz Gent, som driver sex etablerade anläggningar i Östflandern, genom tre separata juridiska enheter. Vårt nya bolag i Belgien kontrollerar 7 % av den belgiska marknaden. Beräknat tillträde Q1 2018.
 • Förvärvar i december Burlingruppens BMW-verksamhet i Skellefteå.
 • Förvärvar i december Eriksson Bilteam AB i Gävle, som består av försäljning, service och reservdelar för BMW och Opel.

2018

 • Den 3e april förvärvar I.A. Hedin bil ytterligare 5 stycken Mercedes-Benz anläggningar i Antwerpen, efter detta förvärv så har koncernen 12 stycken anläggningar i Belgien.
 • Efter förvärvet av Miklagruppen i september 2017 har gruppen nu bytt namn till Hedin Automotive Norge AS.
 • Den 17 april 2018 förvärvar Hedin Mölndal Bil AB genom I.A. Hedin Bil, Motorcentralen i Eskilstuna AB. Genom förvärvet som avser Fordrörelsen för person- och transportbilar utökar Hedin Bil sitt erbjudande av Ford.
 • Den 19 april invigds FordStore Hedin Bil i Segeltorp/Stockholm.
 • Den 23 april förvärvar Bavaria Sverige Bil AB, Englunds Bil i Luleå.
 • Den 7 maj offentliggör fastighetsägaren Stendörren Fastigheter AB att man investerar 170 miljoner kronor i två stycken fastigheter i Ulvsunda, Bromma. Dessa två kommer att utvecklas tillsammans med Hedin Bil och bli återförsäljarlokaler för bilmärkena Ford och Opel. Beräknad öppning är sommaren 2019.
 • Hedin Bil förvärvar Amerikaspecialisten Ernryd Cars tillgångar. Den 15 juli tecknade I.A. Hedin Bil AB, genom sitt dotterbolag Hedin Stockholm Bil AB avtal om förvärv av tillgångarna i Ernryd Cars AB. Verksamheten kommer att bedrivas vidare i Hedin Bils helt nya Flagship Store i Kungens Kurva.
 • Den 16 juli 2018 tecknar koncernen I.A. Hedin Bil AB genom sitt dotterbolag Bavaria Sverige Bil AB avtal om förvärv av Ivars Bils verksamhet i Östersund. Efter överlåtelsen kommer I.A. Hedin Bil att ha 100 anläggningar i Sverige, Norge och Belgien varav 9 stycken drivs av dotterbolaget Bavaria Sverige Bil AB.