När på året ska man byta däck?

Datum och regler kring däckbyte

Vårt avlånga lands varierande klimat gör att vi behöver variera vilka däck vi har på bilen under året. Den kallare delen av året när det är vinterväglag måste vinterdäck med eller utan dubbar vara monterade på bilen och under den varmare delen av året när det inte är risk för vinterväglag ska sommardäcken vara monterade.

När ska man byta till sommardäck?

När våren är här för att stanna och det inte längre är risk för vinterväglag är det dags att byta från vinterhjul till sommardäck på bilen.
Enligt lag är det inte tillåtet att köra med dubbade vinterdäck på bilen under perioden 16 april till 30 september om det inte råder vinterväglag.

När ska man byta till vinterdäck?

I Sverige måste vi enligt lag ha vinterdäck på bilen mellan 1 december till 31 mars om det råder vinterväglag.

Vad är då vinterväglag? Det räknas som vinterväglag när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen, det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Det finns två olika typer av vinterdäck, med eller utan dubbar. Vinterdäcken är särskilt framtagna för att fungera bra på vinterväglag och ska vara märkta med M och S vilket betyder Mud and Snow. Dubbade vinterdäck är tillåtet att köra med från 1 oktober och fram till 15 april. Är det eller befaras bli vinterväglag övrig tid är det även då tillåtet med dubbdäck men annars är det sommardäcken som gäller.

Boka tid för hjulskifte

Vill du boka tid för hjulskifte eller plats på något av våra däckhotell? Det gör du enklast och när det passar dig via vår verkstadsbokning onlinebokning

Att välja rätt däck

Det som avgör valet av däck är klimat, körsätt och kvalitet. Vårt varierande klimat ställer höga krav på däcken. Visste du till exempel att på våta vägar är bromssträckan upp emot tre gånger så lång som på torrt väglag?

Läs mer