När på året ska man byta däck?

Datum och regler kring däckbyte

I Sverige måste vi enligt lag ha vinterdäck på bilen mellan 1 december till 31 mars om det råder vinterväglag.

Vad är då vinterväglag? Det räknas som vinterväglag när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen, det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Det finns två olika typer av vinterdäck, med eller utan dubbar. Vinterdäcken är särskilt framtagna för att fungera bra på vinterväglag och ska vara märkta med M och S vilket betyder Mud and Snow. Dubbade vinterdäck är tillåtet att köra med från 1 oktober och fram till 15 april. Är det eller befaras bli vinterväglag övrig tid är det även då tillåtet med dubbdäck men annars är det sommardäcken som gäller.

Transportstyrelsen skjuter upp dubbdäcksförbud

Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget innebär att datumet för när dubbdäcken ska tas av skjuts upp med två veckor, från den 15 april till den 30 april 2020. Beslutet är fattat med anledning av den rådande Covid-19 situationen.

Boka tid för hjulskifte

Vill du boka tid för hjulskifte eller plats på något av våra däckhotell? Det gör du enklast och när det passar dig via vår verkstadsbokning onlinebokning

Att välja rätt däck

Det som avgör valet av däck är klimat, körsätt och kvalitet. Vårt varierande klimat ställer höga krav på däcken. Visste du till exempel att på våta vägar är bromssträckan upp emot tre gånger så lång som på torrt väglag?

Läs mer