VINTERDÄCK

Vad klassas som ett vinterdäck?

När du överväger vinterdäck är det klokt att börja med att identifiera dina specifika körsbehov. Vilka förhållanden kommer du främst att möta? Det kan vara skillnaden mellan att välja dubbdäck eller odubbade däck.

Friktionsdäck eller dubbdäck?

Dubbdäck är perfekta om du kör på isiga vägar, deras metallpiggar ger ett utmärkt grepp på isigt underlag och kan ge extra säkerhet när vägarna är extra hala. Tänk på att allt fler städer inför dubbfria zoner i innerstaden, så kör du mycket i stadsmiljö rekommenderar vi odubbade däck.  Å andra sidan är odubbade däck också ett utmärkt alternativ. De har samma förmåga att klara av snöiga vägar som dubbdäck och ger ett bra grepp både på snö och torr asfalt. 

Vinterdäck finns i tre olika kategorier
Dubbdäck
Nordiska friktionsdäck (dubbfria)
Europeiska friktionsdäck (dubbfria)

Oavsett om du väljer dubbdäck eller odubbade däck är mönsterdjupet viktigt. Ju djupare mönsterdjupet är, desto bättre kommer dina däck att greppa vägen. Så se till att välja däck med tillräckligt mönsterdjup för att möta dina behov och förväntade vägförhållanden. 

  • Lägsta lagliga mått vinter: 3 mm (vi rekommenderar 5 mm). 
  • Nytt vinterdäck har ett mönsterdjup: 9-10 mm

Spana in vår däckshop och hitta dina nya vinterdäck!

köp dina vinterdäck online

När bör jag byta till vinterdäck

Att känna till rätt tidpunkt för att byta till vinterdäck är avgörande för att köra säkert och effektivt under vintern. Generellt sett bör du sätta på vinterdäcken när temperaturen börjar sjunka och risken för snö och is ökar. I många regioner sker bytet till vinterdäck under hösten, oftast mellan oktober och november, beroende på lokala klimatförhållanden. Det är viktigt att följa väderleksrapporter och bedöma vägförhållandena för att hitta den bästa tidpunkten för däckbytet.

Att dröja för länge med att byta till vinterdäck kan leda till farliga situationer på hala vägar. När du väl har bytt till vinterdäck är det också viktigt att regelbundet kontrollera däckens skick och mönsterdjup för att säkerställa att de är i bra skick inför vintersäsongens utmaningar.

Viktiga datum för vinterdäck

Lagkrav för vinterdäck: 1 december – 31 mars
Tillåtet att använda dubbdäck: 
1 oktober – 15 april

Tänk på att det är tillåtet att använda vinterdäck om väder och vägförhållanden motiverar det. Det betyder att du får använda vinterdäck när det är vinterväglag även utanför de angivna datumen. Det är polisen där du befinner dig som beslutar vad som anses vara vinterväglag.

Dubbade vinterdäck eller friktion?

Det kan vara utmaning att välja rätt däck som passar just dig och dina behov. Kontakta gärna våra däckexperter om du är osäker på vilket vinterdäck som passar just dig!