VINTERDÄCK

Vad klassas som ett vinterdäck?

När vi kollar på vinterdäck kan det vara bra att utgå från vilka behov du har för din körning. Vad passar din bil bäst? Dubbdäck eller odubbade däck? Dubbdäck är utmärkt för dig som kör på vägunderlag med mycket på is. Både odubbade däck och dubbade däck har lika bra grepp på både barmark och vägunderlag med mycket snö. Ju djupare mönsterdjupet är desto bättre väggrepp har du. 

  • Lägsta lagliga mått vinter: 5 mm
  • Nytt vinterdäck har ett mönsterdjup: 9-10 mm

Vinterdäck är ett krav från och med den 1 december fram tills den 31 mars, dubbdäck däremot får du ha från och med 1 oktober fram tills den 15 april.

 

Vinterdäck finns i tre olika kategorier:

  • Dubbdäck
  • Odubbade däck av nordisk typ
  • Odubbade däck av europeisk typ

Odubbade däck kallas för friktionsdäck och är ett däck anpassat efter det nordiska eller mellan europeiska väderleksförhållanden. Vinterdäck är märkta med med: M+S, M.S, M-S, MS eller Mud and Snow.

 

Dubbade vinterdäck eller friktion?

Det är inte helt enkelt att hitta rätt vinterdäck som passar för just dig och din bil. Men det är ytterst viktigt att man gör det! Bilens däck är nämligen din enda kontaktyta med vägen när du kör – en yta som är ungefär lika stor som fyra handflator. Så för din och din omgivnings säkerhet är det därför viktigt att däcken är rätt och håller måttet.

Vi har ett brett sortiment av vinterhjul och du kan enkelt söka i vår webbshop efter hjul som passar din bil.

 

Webbshop Däck