Byta bromsar

Våra experter hjälper dig att byta bromsar på din bil

Bromssystemet är inte bara det viktigaste säkerhetssystemet på din bil utan även det system som också är mest utsatt. Inte bara för slitage och värmeutvecklingen (som uppstår när bromsarna används), utan även för vatten, smuts och vägsalt som bidrar till rostangrepp på bromssystemet oskyddade och rörliga komponenter. 

Det är därför viktigt att kontrollera bromsarna med jämna mellanrum och för att säkerställa att dina bromsar har fullgod bromskraft när du verkligen behöver dem.

boka bilverkstad

Byta bromsar pris

Dina bromsar kontrolleras alltid när du servar bilen och/eller vid besiktning. Skulle det visa sig att dina bromsar behöver bytas så kan du räkna med ett ungefärligt pris på:

  • Byta bromsbelägg: från 2500 kr*
  • Byta bromsbelägg och bromsskivor: från 6000 kr*

*Priserna varierar mellan märke och modell. Exemplen avser mindre bensindriven personbil.

Varför är det viktigt att underhålla bromsarna och vad händer om du inte gör det?

Bromsarna är bilens viktigaste säkerhetsanordning, vid bristande kontroll och underhåll finns risk för att bilen inte har full bromskapacitet vid en nödsituation. Bra bromsar kan vara skillnaden till att du undviker en olycka.

Vad ingår i en bromskontroll/service?

  • Bromsvätskebyte: Vi byter ut bromsvätska i hela bromssystem från behållare till ledningar och bromsok.
  • Byte av bromsbelägg: Är bromsbeläggen dåliga byter vi ut dessa. Vi byter alltid bromsbelägg på båda sidor samtidigt för att undvika ojämn bromsverkan (fram och bak byts bara om det behövs).
  • Byte av bromsskivor med belägg: Behöver dina bromsskivor bytas så byter vi även bromsbelägg, annars är det risk för att bilen får ojämn bromsverkan samt att de gamla beläggen är slitna efter den gamla skivan vilket gör att den nya skivan slits felaktigt.
  • Uppsmörjning bromsar: Detta jobb utförs om bilen har en anliggande färdbroms p.g.a. att bromsarna kärvar och bromsarna i övrigt inte är slitna.

Hur ofta ska bromsarna kontrolleras?

Bromsarnas kontrollintervall är samma som bilens serviceintervall. Vi på Hedin Bil utför även en extra kontroll av bromsarna i samband med skifte mellan sommar och vinterhjul. 

Bromsbeläggen måste bytas innan dem är helt slut annars förstörs bromsskivorna och i värsta fall även bromsoken. Det vill säga, regelbunden kontroll kan medföra att du sparar pengar och slipper dyra merkostnader.

Hur vet jag om bromsarna är dåliga?

Får du vibrationer och/eller oljud när du bromsar är det ett tecken på att bromsarna är slitna. Skulle bromspedalen sjunka onormalt mycket är det tecken på att du har ett läckage i systemet och bilen bör inte köras. En anliggande broms skapar oftast mycket värme och kan medföra att det luktar bränt från bromsarna.

Hur kan jag själv underhålla bilens bromsar?

Bromsarna måste motioneras, så att rörliga delar inte fastnar och håller borta rosten från bromsarnas anliggningsytor. Det är vanligt att bromsen används för lite, då anliggningsytan på bromsskivorna består av ren metall är den känslig för rostangrepp. Rosten försvinner när du bromsar, men bromsar du väldigt försiktigt så försvinner inte all rost och risken är att bromsskivan rostar sönder. 

Vi rekommenderar därav att du någon gång i månaden gör en lite kraftigare inbromsning så att du bromsar bort all rost och bromssystemet motioneras.

OBS! Tänk på att inte ha någon bil bakom när du bromsar.

Var kan jag byta bromsar?

Våra 80+ anläggningar finns från Uppsala i norr till Lund i söder. Hitta din närmsta märkesverkstad eller boka bromsbyte direkt online