ELBILAR

Köp elbil hos oss

På Hedin Bil hittar du hundratals nya och begagnade elbilar i lager. Vi erbjuder flera olika finansieringsmöjligheter som leasing och månadsbetalning. Klicka dig in på en av våra modeller och boka en provkörning på en anläggning nära dig.

Leasa elbil

Vi på Hedin Bil har flera olika finansieringsmöjligheter för dig som vill köpa en bil hos oss. Privatleasing är ett smidigt sätt för dig som vill ha tillgång till bil på ett bekvämt och flexibelt sätt, utan att behöva köpa den. I månadskostnanden ingår oftast dessutom försäkring, service och vägassistans. Är du intresserad av att privatleasa en elbil och vill läsa mer om privatleasing som finansieringsmöjlighet kan du göra under privatleasa din bil , eller kontakta närmaste återförsäljare så hjälper vi dig.

Vad är det för skillnad mellan en elbil och en laddhybrid?

En laddhybrid , eller som den också kallas; plug-in-hybrid, har två motorer: en förbränningsmotor som går på bensin eller diesel samt en elmotor. Laddhybrider har precis som elbilar ett batteri som kan laddas från elnätet, men batteriet räcker inte lika långt som det i de renodlade elbilarna. En laddhybrids räckvidd varierar beroende på märke och modell. De flesta hybridbilar brukar gå 3-10 mil på el och resterande räckvidd hämtas från förbränningsmotorn. Förbränningsmotorns räckvidd varierar beroende på tankens storlek och bilens förbrukning.

Elbilen har många fördelar

En påtaglig fördel är att elmotorn är betydligt mer effektiv än förbränningsmotorer och håller samma vridmoment från stillastående upp till högt varvtal. Det innebär att föraren utnyttjar fordonets alla hästkrafter redan från start. Beroende på drivlina, är räckvidden över 500 km för vissa helelektriska bilar. Denna räckvidd täcker körsträckan för de flesta vardagssysslor, då statistik visar att 90 procent av svenskarna kör mindre än tio mil om dagen. På Hedin bil hittar du både nya och begagnade elbilar från flera kända varumärken som t.ex. Kia, MG, Mercedes-Benz, BMW och många fler.

Renare och tystare

Säg farväl till brummande motorer och hög bullernivå i kupén, då elmotorn har en mycket låg ljudnivå. För varje körd kilometer med en bil som drivs av el släpps det genomsnittligen ut 61 gram CO2. Om elen producerats på konventionellt sätt, laddas batteriet med el producerad från vatten eller vind minskar utsläppet ytterligare. Motsvarande för dieselbil är 130 gram CO2 och för en bensinbil 157 gram CO2, alltså släpper elmotorn ut mindre än hälften CO2 jämfört med en förbränningsmotor.

Mindre underhåll

Elbilen har cirka 30 procent färre rörliga delar, vilket resulterar i att bilen inte kräver lika mycket underhåll som en motsvarande bil med förbränningsmotor. Detta innebär ett mindre omfattande serviceprogram när bilen väl är på verkstaden, och slutligen lägre servicekostnad. Dessutom är den inte lika beroende av oljebyten som en bil med förbränningsmotor.

Vad kostar det att ladda en elbil?

Kostnaden för att ladda en elbil beror på:

  • Hur stort batteriet är
  • Var och när du laddar din elbil

Med det sagt så kan kostnaden variera. Har du till exempel ett litet batteri och laddar det när elpriset är som lägst skiljer det sig än om du har ett stort batteri och laddar det när priset på el är som högst.

Vare sig du laddar hemma eller på en publik laddstation så varierar kostnaden för att ladda din bil beroende på elpriset. Laddar du hemma så kan faktorer som säsong, elbolag, tid på dygnet avgöra ditt elpris medan publik laddstationer skiljer sig beroende aktör. Vanligtvis brukar priset ligga någonstans mellan 1,5 – 5 kr kWh för laddning hemma eller på publika laddstationer.

Elbilens batteristorlek mäts i kWh. De flesta nya elbilar brukar ha en batteristorlek på cirka 50-100 kWh. För att räkna ut priset på hur mycket det kostar att ladda din elbil multiplicerar du batteriets storlek med kWh priset. Se nedan exempel på Kia e-Niro:

Kia e-Niro har ett batteristorlek på 64 kWh. Laddar du din bil när priset på el är som lägst kan du räkna med cirka 1,5 kr kWh. Multiplicerar därefter batteriet storlek med kWh kostnaden (64 x 1,5 = 96 kr). Den totala kostnaden för att ladda din Kia e-Niro 96 kr.

Vill du sedan räkna ut kostnaden per mil behöver du veta räckvidden. Räckvidden på en Kia e-Niro är 45 mil. Dela den totala kostnaden med räckvidden för att får reda på kostnaden per mil (96 / 45 = 2,13 kr). Priset per mil för din Kia e-Niro blir i detta fallet 2,13 kr/milen.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hur lång tid det tar att ladda en elbil beror på bilmodell, hur stort batteriet är och var och hur du laddar din elbil. Generellt sätt så tar det längre tid att ladda elbilen hemma än en vid laddstation. Jämför vi hastigheten på de olika laddningsalternativ, förutsatt att vi jämför samma elbilsmodell, så ser det ut på följande sätt:

  1. Snabbladdningsstation
  2. Laddningsstation
  3. Laddbox hemma
  4. Laddning via 220 volts eluttag hemma


Det snabbaste och mest effektiva sättet att ladda sin bil är på en laddstation. Flera nya modeller erbjuder 80% laddning på cirka 20-30 minuter vid laddning på till exempel en snabbladdningsstation. Ett bra tips är att kolla upp ifall elbilen erbjuder snabbladdning, vissa modeller är inte utrustade för detta.

Ska du ladda din bil hemma så rekommenderar vi att du skaffar en laddbox . Med en laddbox kan du utan problem få fulladdat batteri under natten och är dessutom säkrare och billigare än genom ett 220 volts eluttag.

Ett tips är att utöver de olika laddningsalternativen även kolla på batteriet storlek och hur hög effekt batteriet kan laddas i, vilket i sin tur påverkar laddningstiden.

Hur länge håller ett batteri på en elbil?

Batteriet är elbilens viktigaste och dyraste komponent. När batteriet åldras påverkas bilens räckvidd. Dagens batterier håller hög standard och batteriets livslängd är i genomsnitt 10 år, oftast mer än så. Vanligtvis ingår en batterigaranti på runt 8 år på de allra flesta nya elbilarna.

Hur laddar man en elbil?

Det finns fyra sätt att ladda sin elbil:

  • Ladda hemma via 220 volts vägguttag (rekommenderas ej)
  • Laddbox hemma
  • Laddstation
  • Snabbladdningsstation


När du köper en elbil ingår det ofta en laddkabel som kan kopplas direkt till ett vanligt 220 volts vägguttag. Vi rekommenderar inte laddning via vägguttag och detta bör ses som en tillfällig lösning. Anledningen till det är att vägguttag inte är utformade att tåla hög belastning under längre tid och det i sin tur skapar en risk för överhettning och brandrisk.

Vill du istället ladda din bil hemma rekommenderar vi att köpa en laddbox. Till skillnad från ett 220 volts vägguttag är en laddbox skapad för att ladda elfordon. Med en laddbox kan du ladda med högre effekt (din bil laddas snabbare) och stoppar även laddningen vid eventuella fel, eller när batteriet är fullt.

Ska du ladda din elbil utanför hemmet så finns det “vanliga” laddstationer och snabbladdningsstationer att tillgå. På en laddstation kan du ladda med högre effekt vilket ger snabbare laddning.

Hur långt går en elbil?

Hur långt en elbil går beror på en flertal olika faktorer som bilmodell, klimat, körstil, terräng, packning, lufttryck i däcken m.m. Vid rätt förutsättningar kan vissa modeller gå uppemot 60-70 mil. Det flesta elbilar på marknaden idag går runt 30-50 mil på el.

Vi som bor i norden och har ett kallare klimat än stora delar av världen bör även tänka på att räckvidden sjunker kraftigt vid vintersäsong, upp till 50% på vissa modeller. Det är därför viktigt att innan du köper elbil tänka igenom hur dina körvanor, livssituation och vardag ser ut. Behöver du hjälp så finns våra säljare alltid redo och guidar dig i ditt nästa bilköp.

LADDHYBRIDER

Här har vi samlat alla våra laddhybrider på ett och samma ställe. Läs mer om tekniken, räckvidd samt förmånerna med att köra en laddhybrid.

LADDBOXAR

Funderar du på att ha en laddbox hemma till el- eller laddhybridbilen? Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren, vårt utbud av laddboxar samt information om laddboxinstallation.