oljebyte

Våra experter hjälper dig att byta olja och filter

Vid ett oljebyte så byter vi ut olja och filter. Oljan har en begränsad livslängd, när olja blir sliten så minskar oljans smörjegenskaper och motorslitage ökar kraftigt. Det är inte bara användningen som sliter på oljan utan även tiden. Detta på grund av att oljan drar åt sig fukt som sin tur minskar smörj egenskaperna.

boka bilverkstad

Pris oljebyte

Byta motorolja på bilen ingår som standard i servicekostnaden. Gör du det utanför en servicekontroll kan du räkna med ett pris från ca 1600 kr*.*Priset varierar mellan märke och modell. Exemplen avser mindre bensindriven personbil.

Vad ingår i ett oljebyte?

När du byter olja hos oss börjar vi med tömning av den gamla motoroljan, antingen så tappar man ut oljan via bilens oljeplugg under motorn i ett uppsamlingskärl eller så sugs oljan ut med hjälp av en oljesug. Den gamla oljan tar man hand om för återvinning. Vi byter ut oljefiltret och återvinner det gamla och fyller på rätt mängd olja och kontrollerar oljenivån för att säkerställa korrekt mängd.

Med det sagt så ingår det följande delar vi ett oljebyte hos Hedin Bil:

  • Tömning
  • Byte av oljefilter
  • Påfyllning ny olja och kontroll av oljenivån 

Vilka olika typer av oljebyten gör vi?

  • Automatlåda
  • Växellådsolja
  • Motorolja
  • Fram och bakaxlarna
  • Fördelningslåda (gäller framförallt på fyrhjulsdrivna fordon) 

Hur ofta bör jag gör ett oljebyte?

Intervallen för oljebyte bestäms efter två kriterier: körsträcka och tid. Som regel utgår du alltid efter de som inträffar först. Intervallen är olika beroende på vilken motor och olja som används på just din bil. Information om serviceintervallen kan du läsa om i bilens instruktionsbok eller kontakta din närmaste verkstad så hjälper dem dig.

Andra vätskor som har bytesintervall är bromsvätska och kylarvätska.

Hur vet jag om oljan behöver bytas? 

De flesta moderna bilar indikerar för service när det är dags för oljebyte på instrumentpanelen. På äldre bilar kollar du oljan på en sticka som finns i motorn. Stickan visar i sin tur oljenivån.

Var kan jag byta olja?

Våra 80+ anläggningar finns från Uppsala i norr till Lund i söder. Hitta din närmsta märkesverkstad eller boka oljebyte direkt online.