När bör man köpa nya däck?

Minsta mönsterdjup på sommar- och vinterdäck

Det är däckens skick som avgör när det är dags att införskaffa nya. Helt nya sommardäck har ett mönsterdjup på 7–8 mm och vinterdäck 9–10 mm och lagen kräver att mönsterdjupet är minst 1,6 mm på sommardäck och minst 3 mm på vinterdäck för att man ska få köra med däcken. Rekommendationen är dock att byta däck när mönsterdjupet är 3 mm på sommardäck och 5 mm på vinterdäck. För säkerhetens skull.

Varför är mönsterdjupet så viktigt?

Bra däck är viktigt året om och oavsett vilket väder som råder. Däckens (och bilens enda) kontaktyta med vägen är ungefär lika stor som en handflata och för säkerhetens skull är det viktigt att man kör med bra däck.
Med ett mindre mönsterdjup ökar bromssträckan avsevärt oavsett när på året och vilket väglag som råder. Se därför till att dina däck har ett bra mönsterdjup. Det ger ett stabilt väggrepp som maximerar säkerheten och minimerar bromssträckan i alla väder.

Vilket mönsterdjup har din bils däck?

Rekommendationen är att alltid ha minst 3 mm mönsterdjup på sommardäck och 5 mm på vinterdäck för att du ska köra säkert. Mät därför mönsterdjupet på dina däck med jämna mellanrum för att vara säker på att du kör säkert med dina däck hela säsongen.

Har du dina däck incheckade på vårt däckhotell kontrollerar vi mönsterdjupet inför varje säsong. Är du inte kund på vårt däckhotell är du självklart välkommen in till oss så kan vi hjälpa dig att kontrollera dina däck så att du kan känna dig säker på vägen.

Hitta din närmsta anläggning här

Vill du boka plats på vårt däckhotell? Det gör du enklast och när det passar dig via vår nya verkstadsbokning online

Behöver du nya däck till din bil?

I vår webbshop hittar du vårt sortiment av däck, fälgar och kompletta hjul och kan smidigt och enkelt beställa nya däck för leverans hem eller till någon av våra anläggningar.
Här kan du enkelt söka fram nya däck till din bil.

Däckringen

Däckringen är ett koncept där vi erbjuder ett ännu större sortiment och personal som kan det där lilla extra om just däck . Vi jobbar mot företag och privatmarknad och erbjuder ett komplett utbud av däck, fälgar och tillbehör.

Läs mer om Däckringen

När på året ska man byta däck?

Det är lag på vinterdäck från 1 december till 31 mars. Dubbdäck är tillåtet från 1 oktober till 15 april och där efter endast om det är vinterväglag.
Vinterväglag räknas när det är snö, is, snömodd eller frost på delar av eller hela vägen. Det är Polisen som avgör om det är vinterväglag där du befinner dig. Så håll koll på vädret och väglaget – kör försiktigt!

Läs mer